Samenvatting "gegijzeld"
Het verhaal gaat over een paar kinderen die bijles hebben op school als twee gewapende mannen de school binnen dringen en de kinderen gijzelen. Eerste kijk je naar het verhaal vanuit de ogen van de leerlingen en de leerkracht. Je denkt met ze mee over hoe ze zouden kunnen ontsnappen en voelt de angst. Dan, na een paar dagen beginnen de leerlingen een gesprek met de gijzelaars en neemt het verhaal een totaal andere wending. Je leest de rest van het verhaal over het leven van Leon en David en hun vlucht uit hun vader land, en hun beweegredenen voor hun gijzeling. Het is bijna een schok als je terug bent in de echte wereld, in het klas lokaal met de kinderen. Vanaf dat moment is het een soort ´Stockholm syndroom` (waarin de gegijzelden warme gevoelens krijgen voor de gijzelaars) Uit eindelijk komt de politie, die ook als een paar dagen voor de school staat, via het dak naar binnen en worden Leon en David opgepakt.
Recensie
Het einde van het boek laat je met gemengde gevoelens achter. Je wil dat het goed gaat met Leon en David, omdat ze zo op en eerlijk over hun leven hebben verteld. Ook wil je dat de gijzelaars vrij uit gaan, nu je het echte verhaal kent. Maar als lezer weet je ook dat het niet allebei kan. Dit verhaal kan niet goed aflopen, en dat loopt het ook niet. Met pijn in mijn hart legde ik dit boek weg.
Evert Hartman is in staat om het verhaal zo neer te zetten dat je een band opbouwt met alle personages in het boek. Je kan wel merken dat dit boek gedateerd is. De woordkeus en schrijfstijl zijn soms niet meer van deze tijd. Dat weerhoud je er echter niet van om je in het boek te verliezen en intens mee te leven met Leon en David. Een aangrijpend, intens verhaal, geschikt voor jong en oud, voor jongens en meisjes.