Titel : Het kind is vader van de man

Auteur   : Willem Wilmink

Taal               Nederlands

Aantal blz.      191

Leeftijd          10-80

Genre            Poëzie

Jaar van Uitgave 1989

 

 

Samenvatting

Het kind is vader van de man (uitspraak Wordsworth), is de keuze die de auteur maakte uit al zijn gedichten en liedjes, voor kleuters, scholieren en ouderen.

Er is een inleiding in het boek van Fetze Pijlman.

In deze bloemlezing van Uitgeverij Bert Bakker staat alleen het beste, althans het werk dat Willem Wilmink op een bepaald moment het mooist vond. Zelf kun je daar een ander oordeel over hebben en ook voor de dichter was dit vermoedelijk een momentopname. Zijn bekendste liedjes staan er allemaal in zoals ‘Frekie’, ‘Fotoalbum’, ‘Arm Den Haag’, ‘Adieu Café’ en ‘De oude school’.

Op bladzijde 113 pas beginnen de gedichten (29 stuks).

"Kinderjaren”

een boerderij waar ooit brand heeft gewoed,

maar niet alleen daarom geblakerd:

het is ook de ouderdom, ook het roet.

zeildoek in het blad van de tafel

die zwart is van vliegen. de tafellade:

Calvé-kwartetspel. bidprenten. Lourdes.

het langzaam draaiende rad van de droom,

soms leidt het langs dit vreemde domein

in het hart van de zomer – korenvelden,

vermolmde schuur:

dus ook de jas aan de roestige spijker.

dus ook de gek in de buurt.

Recensie

Voor middelbare scholieren is het boekje een uitkomst want het geeft een goed overzicht van Wilminks poëzie en het leest als een trein. Iedere docent vindt dit ook een aanwinst voor de boekenlijst (staat op achterkant van boek vermeld!).

Deze bloemlezing is ook voor de jeugd en anderen de kans om in aanraking te komen met de prachtige liedjes en gedichten van Willem Wilmink. Jammer is het dat in dit boekje geen cd zit met geluidsopnamen zodat je eens kan luisteren naar de liedjes. Met zulke (oudere) poëziebundels doen uitgevers dat niet blijkbaar.

Tevens is het meeste werk in dit boekje in opdracht geschreven. Willem Wilmink wordt daarom ook wel als gelegenheidsdichter getypeerd. Wilmink wordt herhaaldelijk gerekend tot de neoromantische richting. Dat zie je niet direct terug in zijn gedichten. Maar vele gedichten zijn juist creatief en gaan over alledaagse dingen, ze zijn erg persoonlijk en geven erg mooi uitdrukking aan gevoelens. In de inleiding staat nog een heel mooi gedicht, waarin staat dat als je HEEL langzaam schrijft, je het handschrift terugziet uit je kindertijd.

Erg herkenbaar en mooi.