Auteur Jan Terlouw Taal Nederlands Leeftijd 12-16 Genre Fictie
|
Samenvatting
De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten, waarop al velen voor hem hun krachten beproefd hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt.
Recensie
Dit boek is zowat veertig jaar oud, maar door het tijdloze karakter en de fantasierijke setting, kan het nog goed gelezen worden. Het verhaal heeft iets weg van een sprookje, maar dan veel avontuurlijker, spannender. Het taalgebruik is wat oubollig. Herdruk van een klassieker, die al jaren thematisch verknipt wordt tot allerlei speelse én leerzame activiteiten voor de jeugd.
Dit boeiende, humoristische boek verhaalt hoe de 17- à 18-jarige Stach zeven moeilijke opdrachten tot een goed einde kan brengen en zo koning van Katoren wordt. De opdrachten zijn symbolen voor de huidige kwalen van onze maatschappij: o.a. milieuvervuiling, kerkelijke verzuiling, honger naar geld en macht. De ministers vertolken op hun beurt de bedreigingen voor elk kind: reinheid, ijver, ernst, regelmaat en orde; en ook hiermee rekent Stach af. Hij slaagt deels door zijn ogen en oren goed de kost te geven en veel erover te praten, deels door geluk. Dit sprookje is dus duidelijk vermengd met moderne problemen van toen die nog steeds gelden in deze tijd. Allerlei spreuken spelen op de verschillende thema's in. Soms verrassende beschrijvingen van menselijke gedragingen. Vooraan en achteraan een landkaartje, binnenin zeven paginagrote, realistische tekeningen in grijze potloodtinten. Als iemand eens de moeite zou doen dit boek in een actueler Nederlands te herschrijven, dan is het opnieuw goed om de volgende veertig jaar te doorstaan.
Het goede boek van de goede schrijver Jan Terlouw is eindelijk verfilmd in 2012.