Titel : Kwam dat zien! Auteur Ted van Lieshout Taal Nederlands Aantal blz. 94 Leeftijd 10-80! Genre Poëzie Genre Circus, dieren, taalspelletjes enz! Jaar van Uitgave 2008 |
Samenvatting
Hooggeëerd publiek! Welkom bij Querido’s jaarlijkse poëziespektakel! In dit boek wordt gejongleerd met taal. Meer dan vijftig dichters vertonen hun nieuwste kunsten waaronder Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Bas Rompa en Toon Tellegen. Bij hun vrolijke, droevige en ingewikkelde capriolen worden ze bijgestaan door drieëntwintig tekenaars. Als extra acts zijn er dit jaar specials van Kees Spiering en Leendert Witvliet. Spreekstalmeester is niemand minder dan de beroemde dichter uit de vorige eeuw namelijk Ted van Lieshout. Komt dat allen zien, vooral de jeugd!
De bundel opent met een gedicht van Ted van Lieshout getiteld :
“Hooggeëerd publiek”.
Het was een goed idee van
mij om geboren te worden.
Anders was deze dag er
niet geweest met mij erin.
Dan waren we misschien thuisgebleven zonder mij.
Nu gingen we naar het circus
met mij erbij. In de piste
riep de spreekstalmeester:
‘Hooggeëerd publiek’,
waarmee hij mij bedoelde.
Op bladzijde 13 staat een erg mooi gedicht van Bas Rompa getiteld :
“Hazenpad”.
We houden van de heuvels
omdat we er de tijd vinden
voor verhalen aan elkaar
we volgen de witte paaltjes
of de paarse de gele de blauwe
en als ze zich verstoppen
achter gras dan vouwen we
de oude kaart voorzichtig open
en zoeken naar de juiste route
we hopen weer een haas te
zien die ons de weg wil wijzen
hij ontvangt al onze groeten.
Recensie
Een erg creatief leuk uitziend boek waarin telkens enkele bij elkaar horende onderwerpen van diverse taalartiesten worden gebundeld. De thema’s bieden veel afwisseling maar sluiten allemaal op een of andere manier aan bij de circuswereld en zeker bij het gevarieerde spektakel van een kinderleven. Veel gedichten over dieren passeren de revue, maar ook sport, natuurbeleving, wonderbaarlijke wezens, taalspelletjes en familierelaties komen aan bod. Diverse emoties treden voor het voetlicht, van durf en overmoed en verzet tot verdriet en angst. In het begin en einde wordt het fenomeen circus zelf ook als onderwerp opgevoerd, wat zorgt voor een mooie omkadering van het geheel. Centraal in het boek staan de uitgebreidere optredens van drie van Van Lieshouts favorieten Leendert Witvliet, Florian Kullberg en Kees Spiering. Drie Nederlanders, alle drie mannen, weliswaar variërend in leeftijd (respectievelijk 72, 27 en 50). Hoewel een aantal Vlaamse dichters en illustratoren opgenomen werden, is dit toch een boek uit Nederland gebleven.
Tussen de gedichten last de spreekstalmeester tussenstukjes in waarin hij een aantal aspecten van de dichtkunst op een speelse manier voor het voetlicht leidt: ‘Hoe schrijf je een gedicht?’, ‘Wat zijn je favoriete dichtregels?’, ‘Rijm of geen rijm?’, ‘Pen en papier of computer?’, ‘Hoofdletters en komma’s?’, ‘Wat als je een gedicht niet begrijpt?’.
Kortom, dit boek is heel speels uitgevoerd voor jong en oud, en geen vermoeiende lange stukken, met leuke kleuren en indeling. Leuk om als kind te lezen, maar ook om voor te lezen aan je eigen kinderen!