Samenvatting "paniek"

In dit boek zijn twee hoofdpersonen: Sasja en Jorrit. Deze twee hebben in het begin van het boek steeds een eigen hoofdstuk met een eigen verhaal en later wordt dit gemengd naar een verhaal.

Sasja is net verhuisd, maar voelt zich niet veilig in haar eigen huis. Dit is eigenlijk sinds haar stiefvader met zijn zoon is ingetrokken. Nu Sasja's moeder en Felix' vader samenwonen, zit ze dus met een ongewenste aanbidder opgescheept. Felix is ongewenst, omdat Sasja stiekem verliefd is op Jorrit.
Maar al snel haalt Felix enge grapjes uit: hij steelt bijvoorbeeld haar kamersleutel en komt 's nachts binnen. Sasja voelt zich niet meer veilig in huis, maar durft niks tegen haar moeder te zeggen. Want straks gaat het uit met Koen, en dat wil Sasja absoluut niet. Koen is heel aardig en haar moeder is zo gelukkig met hem!

Jorrit ontdekt per ongeluk het allergrootste geheim van zijn beste vriend, maar beloofd dit aan niemand door te vertellen. Hij is er alleen zo van geschrokken dat hij zijn mond voorbijpraat en dat geeft hele grote problemen met de grootste gevolgen van dien. Jorrit is hopeloos verliefd op Sasja, maar heeft het idee dat zij niets in hem ziet omdat ze altijd maar afstandelijk doet.

Recensie

Het is even inkomen als je begint te lezen. Er worden nogal wat hoofdpersonen voorgesteld in het boek. Sasja's moeder is hertrouwd met Koen, en nu wonen ze samen met Koens zoon Felix in één huis. Felix is verliefd op Sasja, maar Sasja voelt meer voor haar klasgenoot Jorrit. Jorrits zus, Carolien, heeft een vriendin, Marloes, die verliefd is op Jorrits beste vriend Ruben. Die is naast Jorrit ook bevriend met Arnoud en Alid, maar wordt gepest door Maarten, Roel en Berend.

Maar na twee hoofdstukken heb je het allemaal door en leest het boek verder soepel door. Carry Slee weet op de één of andere manier al die verschillende verhaallijnen en personages zo door elkaar te vertellen, dat je het goed blijft snappen. Maar iemand vraagt: 'Wat gebeurde er nou precies in dit boek?'. Dan kun je niet precies in een makkelijke zin vertellen waar het boek over ging. Carry  Slee weet de tienerproblemen goed te beschrijven. De hoofdpersonen zouden zomaar je klasgenoten kunnen zijn en de gesprekken die gevoerd worden, komen zo van het schoolplein.

Een klein nadeel aan dit boek: het dramagehalte kan soms erg overdreven worden. Er loopt in het boek niemand rond zonder persoonlijke ellende. Geheime liefdes, ongewenste intimiteiten, onmogelijke broers en zussen, homoseksualiteit en pesten komen in dit boek aan de orde.


 

 

 

 

 

 

 

Maar dat doet niks af aan de spanning van het boek. Het is allemaal zo vlot geschreven, dat je maar één ding wilt: uitvinden hoe het verder gaat en hoe het allemaal afloopt!